Veiligheid en gezondheid


Voor het toezien van de veiligheid van de zwemmers zullen er langs en op het water duikers aanwezig zijn. De coördinatie op het water ligt bij de duikvereniging Karibu uit Zuidlaren. Rond het water en op het evenemententerrein is de EHBO vereniging Assen verantwoordelijk.

Aan het zwemmen in niet-zwemwater zijn enige risico's verbonden. In het slootwater kan de concentratie bacteriën en andere micro organismen verhoogd zijn. De kans op infecties van met name het maag-darmstelsel, maar ook de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes) is verhoogd. Het risico is gezien de algemene waterkwaliteit echter gering te noemen en bij een goede ademtechniek, het gebruik van een zwembril en eventueel oordopjes nemen de risico's verder af. Het gebruik van een wetsuit en waterschoenen biedt extra bescherming.

Zwemmen met open wondjes is af te raden, een tetanusprik wordt aangeraden. Wanneer je nog persoonlijke en/of specifieke vragen hebt over je eigen gezondheid en de mogelijkheid om deel te nemen aan A Local Swim Assen, raadpleeg dan je (huis)arts. Ook voor de kans op zeldzame infectieziekten zoals leptospirose (ziekte van Weil), hepatitis A en andere infectieziekten.

We adviseren je ten zeerste om goed voorbereid te water te komen. 2000 meter zwemmen is niet niks! Informeer bij het dichtstbijzijnde zwembad bij jou in de buurt naar de trainingsmogelijkheden.